Sayfalar

27 Nisan 2020 Pazartesi

Kitap Basımı İçin Yayınevi



Kitap bastırmak için yayınevi tercihlerinde kişisel destekli yayıncılık yeni bir tarz. 

 

Birçok yazar kitabını yazdıktan sonra yayınevi arayışına geçer. Bu aşamaya gelen yazar kitap bastırmanın kitap yazmak kadar zor olduğunu fark edecektir.


Eğer ilk kitabınızı yazdıysanız ve yayınlamak istiyorsanız hemen hemen bütün yayınevleri size olumsuz bakacaktır. Çünkü ilk kitabı basılan bir yazarın bu kitabının satılması ihtimali çok düşüktür ve yayınevleri de bu riski almak istemeyecektir. Bu tecrübeli eleman arayan işverenlerin paradoksuyla aynıdır. Herkes tecrübeli eleman arıyor ama ilk defa çalışacak birini kimse işe almaz ise nasıl tecrübeli eleman olacaktır ki.
İşte bu noktada kişisel destekli yayıncılar devreye girmektedir. Genel mantığı ilk kitabına güveniyorsan sen riskini al, kendini ispat edersen zaten sonraki süreçte yayınevleri seni arayacaktır.

Bu hafta sizin için kişisel destekli yayıncılık yapan yayınevlerinden Tilki Kitap Yayınevi ile görüştük.

Sanat Yolu Dergisi: Yayınevi olarak geçen seneye kadar Kişisel Destekli Yayıncılık anlayışıyla hareket etmiyordunuz. Kişisel Destekli Yayıncılığa başlama sebebiniz ne oldu?


Tilki Kitap: Evet, 4 yıl kadar sadece telifli yayıncılık yapmaya çalıştık. Fakat bu süreç içerisinde elimize içerik olarak çok kıymetli dosyalar gelmesine rağmen yazarın ilk kitabı olması veya kitlesi olmaması sebebiyle geri çevirmek durumunda kaldık. Yayınevleri kendilerine gelen dosyaları iki yönüyle inceler. Birincisi içerik olarak, ikincisi satılabilirlik olarak. İçerik mükemmel dahi olsa satış ihtimali düşük olan bir dosya yayınevi için ticari bir risktir. Yayınevlerinin ayakta kalabilmesi için ticari riskleri iyi hesaplaması gerekir. Bu sebeple yıllarca içeriği mükemmel diyebileceğimiz dosyaları maddi riskine giremediğimiz için geri çevirmek zorunda kaldık. Bu hem yazar için hem de bizim için üzücü bir durumdu. Yazar için üzücü çünkü çok emek vererek ortaya çıkardığı eser okuyucuya ulaşamıyordu. Yayınevi için üzücü çünkü kıymetli bir dosyayı kendi bünyesine katamıyor ve aynı zamanda o yazarı kendini gösterebilme fırsatından mahrum bırakıyordu. Bu sebeplerle 2017 yılının başından itibaren Telifli Yayıncılığın yanı sıra Kişisel Destekli Yayıncılık hizmetine karar verdik.


Sanat Yolu Dergisi: Kitap basımı için size başvuranlar hangi işlemleri takip ediyor. Kişisel Destekli Yayıncılığın yol haritası sizde nasıl?


Tilki Kitap: Öncelikle bize başvuranların ellerinde bitmiş bir dosya olması gerekiyor. Yarım veya henüz bitmemiş dosyalarla maalesef ilgilenmiyoruz. Biten dosyalarını bize mail yoluyla veya sitemiz üzerinden göndermelerini istiyoruz. Dosya bize ulaştıktan sonra türüne göre ilgili editör ön inceleme başlatıyor. Bu ön inceleme kitabın içeriğine göre 2-6 saat sürebilmektedir. Ön inceleme raporunu hazırlayan editör, yayın koordinatörü ve risk bölümü bir araya gelerek kitap hakkında bir karar veriyorlar. Bu kitap telifli mi basılmalı, telifli basılacaksa yüzde kaç yazara telif ödenecek, kaç adet baskı yapılacak, hangi tarihte baskıya girebilir, telifli basılmayacaksa yazara yüklenecek maliyet ne kadar olacak, sözleşme süresi bir yıl mı olmalı gibi sorulara cevap veren bir karar bu. Bu karar yayın koordinatörü tarafından yazara bildiriliyor. Yazarın ve yayınevinin şartlarda anlaşması neticesinde sözleşmeler imzalanarak kitap basım süreci başlamış oluyor.


şiir kitabı çıkarmak

Sanat Yolu Dergisi: Telifli kitap baskısını kimler kullanabilir, yani kimler kitabını ücretsiz bastırabilir?


Tilki Kitap: Bu soruyu tersten cevaplamak daha doğru olacak sanırım. Yani Telifli (Ücretsiz) Kitap Basımını kimlere uygulamıyoruz. İlk kitabını yayınlayacak yazarlara Kişisel Destekli Yayıncılık ile hizmet verebiliyoruz. Az önce bahsettiğim gibi ilk kitap ticari olarak büyük bir risk. Ama kıymetli bir dosyanın da ilk kitap olsa da basılması gerektiğini düşündüğümüz için bu kapıyı açık bıraktık. Aynı şekilde bunu söylemekten çok rahatsız olsak da -çünkü Tilki Kitap Yayınevi şiirden gelen bir yayınevidir- şiir kitapları için Telifli Kitap Basımı kullanmıyoruz. Şiir en kıymetli yazın dalları arasında olmasına rağmen yıllar boyunca edindiğimiz acı tecrübe şiir kitaplarının satışlarının dehşet derecede düşük olmasıdır.  Şiirin bu kadar yaşamımızın içerisinde olmasına rağmen şiir kitabı basımındaki bu tezat başlı başına incelenmesi gereken bir konudur. Şiir kitabı çıkarmak için, şiir kitabı basmak için, şiir kitabı yayınlamak için çok daha zor bir sürecin beklediği unutulmamalıdır.


Sanat Yolu Dergisi: Kitap yazan ve kitabını bastırmak için yayınevi arayanlara son söz olarak neler dersiniz?


Tilki Kitap: Yazmak, kalıcı bir iz bırakma arzusunun dışa vurumudur. Dolayısıyla yazdıklarınızda içeriğe odaklanmalısınız. Kalıcı bir okur kitlesine ulaşabilmek için acele etmeden ve sabırla ilerlemelisiniz. Yazdıklarınız iyi ise kitleniz damla damla çoğalacaktır. Hızlı çıkışlar yazı konusunda çok iyi değildir, hızlı çıkanlar hızlı düşebilir. Yere sağlam basarak, adım adım ilerlemek en doğrusudur. Siz yazıya ne kadar emek ve ilgi gösteriyorsanız o kadar iyi bir eser ortaya çıkacaktır. Kitabınıza satış odaklı bir materyal gibi bakmamalısınız. Çünkü kitap para kazandıracak işler sıralansa belki de en sonlarda yer alır. En basit deyimiyle şöyle diyelim, mesainize günlük 8 saat ayırarak 3000 TL maaş alırken, haftada iki saat ayırdığınız yazarlıktan milyarlarca para kazanmayı düşünmek çok büyük bir hayalperestlik olur. Siz yazarlığı ne kadar ciddiye alıyorsanız, o da sizi maddi ve manevi olarak o kadar ileriye taşıyacaktır. Sitemizden yaptığımız paylaşımların yazarlık yolundaki kalemlere faydalı olacağını düşündüğümüzden, sitemizin duyuru ve haberler bölümünü incelemelerini tavsiye ediyoruz.
Teşekkür ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder