Sayfalar

18 Nisan 2017 Salı

Şiir Kitabı Çıkarmak, Şiir Kitabı Bastırmak Nasıl Yapılır?

Şiir kitabı çıkartmak isteyenler için kaleme aldığımız bu yazının şiir kitabı basımı öncesinde sizlere yardımcı olacağını umuyoruz.


Edebiyat türleri içerisinde en zoru şiir olarak kabul edilir. Bu şiirin yoğunluğundan ileri gelmektedir. Sayfalarca dolusu duygu ve düşünceyi bir dizede verebilme özelliği dolayısıyla hem şiir hem de şair edebiyatın içinde en özel konumdadır.

Fakat bu kadar zor ve özel bir alan olmasına rağmen şiir yazan çok kimse vardır. Bunun olsa olsa en mantıklı açıklaması şiirin fiziksel olarak daha az yer tutması olabilir. Herhangi biri bir roman ya da öykü yazarını taklit etmeye kalksa sayfalar dolusu yazması gerekmektedir. Ama şiirde dolu dolu olmasa da hatta çok bir anlam içiermese de iki cümleyi alt alta yazınca şiir! olabilmektedir. Biz bunun takdirini şiir okuyucusuna ve zamana bırakarak şiir kitabı basımı süreci konusunda devam edelim.

Şiirlerimi herhangi bir yayınevine göndersem, telifli bastırabilir miyim?

Hayır. Her yayınevinin bir yayın politikası vardır. Kimisi sadece çocuk kitapları yayına alırken, kimisi sadece tarih kitapları, kimisi de dini kitaplarla ilgilenir. Bazı yayınevleri ise sadece şiir konusunda yayın yapmaktadır. Dolayısıyla şiirlerinizi kitaplaştırmak üzere bir yayınevine göndermeden önce o yayınevinin basılan kitaplarını inceleyerek şiir üzerine yayınlanmış kitapları var mı incelemelisiniz. Hatta şiir üzerine yayın yapan yayınevlerinin bir listesini çıkarmak daha doğru bir hareket olacaktır.

Yayınevi şiir kitabımı telifli (şair ücret ödemeden-yayınevi baskı karşılığında ödeme yaparak) yayınlar mı?

Bu sorunun cevabı şartlara göre değişmektedir. Eğer daha önceden edebiyat dergilerinde ve bloglarda şiirlerinizi yayınlayıp şiirlerinizin yetkinliğini ispat ettiyseniz ve hatırı sayılır bir kitleye ulaştıysanız yayınevleri sizinle telifli çalışabilir. Fakat şiir kitabı satışı nesir türüne göre çok çok az olduğu için yayınevi size ödeme yapmak yerine baskıdaki kitaplardan bir kısmını hediye edecektir. Aklınıza şu an için şiir kitabı yayınlayan bildiğiniz en büyük yayınevlerinin isimlerini getirin. Emin olun ki bu yayınevleri de bu şekilde çalışmaktadır.

Şiir kitabı basarak para kazanabilir miyim?

Şiir kitabı basarak asla para kazanamazsınız. En azından siz yaşarken bu mümkün değildir. Çok baskıları yapan şiir kitaplarına bakarak bir kıyaslama yaptıysanız hesaba katmadığınız bir şeyler var. O şiirleri yazan şairler kitaplarının diyetlerini bir ömür okuyarak, yazarak, çalışarak, hatta hapis yatarak, hatta canlarına kıyarak veya kıyılarak ödediler.

Şiir kitabı neden çok satmaz?

Şiir okuyucusu nesire göre çok çok azdır. Bunun sebebini bazıları ikinci yeni tarzının kapalı şiirini halkın anlamaması ve bu sebeple şiirden soğuması olarak görmektedir. Bu kısmen doğru olmakla birlikte şiir sanatı yetkinlik bakımından daha kompleks bir bakış açısı gerektirir. Dolayısıyla sanatla ilgilenen insanların sayısının artması neticesinde şiire düşen pay da artacaktır. Bu sosyolojik olarak bir burjavizinin doğması ve kültür seviyesinin topyekün artması ile mümkündür. Bu da belki yüzlerce yıl alacak bir süreçtir.

Şiir kitaplarının satmamasının diğer bir nedeni de, internet kullanımı olabilir. İnternet sayesinde bir şairin en sevilen şiirlerine birkaç klavye tuşuna basarak ulaşmak varken, günlerce kitap arama ve bekleme zahmetine girilmemektedir. İçinde bulunduğumuz çağı bir yönüyle de sosyal medya çağı olarak adlandırabiliriz. Sosyal medyanın medeniyetimize kattığı bir çok önemli husus olduğu inkar edilemez. Fakat dezenforme ettiklerini de görmezden gelemeyiz. Sosyal medya insanlara "her şeyin tadına bakma ama doymama" gibi bir his vermektedir. Aforizma denilen tarz daha önceleri yazarların alıntılarına verilen bir isimken, bugün kendi başına bir tarz olmuş ve üretim safhası başlamıştır.

Aforizmik paylaşımlar, derini düşündürmemektedir. Çünkü o yazının arkası veya önü bilinmemekte sadece görüntülenen bölümle yorumlanmaktadır. Çok çok önemli bir dize veya aforizma belki de günlerce üzerinde düşünülecek kadar derin olsa dahi, mouse ile bir sonraki paylaşıma geçmemiz bir saniye sürmektedir. İşte bu insanlarda tadına bakma ama doymama hissi oluşturmaktadır.

Şiir dizlerinin bu kadar çok paylaşılır olmasına rağmen şiirlerin ve şairlerin gerçek anlamda bilinmemesinin sebebi yaşadığımız on yıl için budur.

Şiir kitabımı basılması için bir yayınevine gönderirken nelere dikkat etmeliyim?

  • Şiirlerinizi muhakkak bilgisayara geçmiş olun. Bazı yayınevleri çıktı olarak da kabul edeceğini söylese de çoğunlukla bilgisayar üzerinden gelen dosyalar dikkate alınmakta, diğerleri bir köşede tozlanmaktadır. Şiirlerinizi bilgisayara aktarırken mümkün mertebe "word" tarzındaki yaygın bir yazılımı kullanın. Spesifik ve yaygın olmayan bir programdaki dosyayı yayınevi açamayabilir ve bu yayınevi karşısında baştan yenilgi manasına gelir.
  • Şiirlerinizin başlıkları koyu (BOLD) ve büyük harflerle belirgin olsun. Yayınevindeki editör dosyanızı açtığında bir şiirin nerede başlayıp bittiğini net olarak anlayabilsin ki yorulmasın. Onun yorgunluğu sizin kitabınızın baskısıyla ters oranıtdadır.
  • Şiirlerinizde bariz kelime, noklama hataları yapmayın veya böyle bir dosyayı göndermeyin. Mesela boşluktan sonra unutulmuş bir virgül veya her dizeden sonra üç nokta gibi yazım şekilleri dosyanız hakkında özensiz bir görüntü verir. Kendi dosyasına gereken özeni göstermeyene yayınevleri asla özen göstermez.
  • Şiir dosyanızla birlikte kendiniz hakkında ayrıntılı bir biyografi hazırlayın. Bu biyografide daha önce eserlerinizin nerelerde yayınlandığı, bulunduğunuz etkinlik ve organizasyonları ve varsa sosyal medya hesaplarınızı takipçi kitlenizle birlikte belirtin.
  • Mümkünse şiir dosyanızla birlikte biypgrafinizin yanına bir dosya daha ekleyin. Bu dosya tavsiye mektubudur. Hatırı sayılır ve otorite kabul edilebilecek bir isme eserlerinizi okutup bir değerlendirme almanız şansınızı önemli ölçüde artıracaktır.
  • Dosyanızı gönderikten sonra hemen cevap almayı beklemeyin ama kendinizi rahatsız etmeyecek  aralıklarla hatırlatın. Yayınevini çok fazla arayıp sormaya başladığınızda programın yoğun olduğunu ve hatta bir adım ilerisinde de yayın politikalının dışında kaldığınızı duyabilirsiniz. Bu bekleyiş aylar sürebilir ve siz olumsuz bir cevap dahi alamayabilir, cevapsız kalabilirsiniz. Bunlara hazırlıklı olun ve bunlar sizin azminizi kırmasın. Yayınevleri her ne kadar entelektüel bir iş yapsalar da ticari kuruluşlardır.
Şiir Kitabı Bastırmak İçin Tıklayın.

1 yorum: